History

The history will be translated as soon as possible

In the beginning....

It was in the mid-nineties that Dirk de Vreugd jr, driven by his love for irish music, culture and history, formed his own band. Together with Freek Smits, acquintance and (in those days) very young guitarplayer, and with a few others rehearsals commenced and the first performances followed soon. The bands first CD "Begging for more"was recorded, and made clear that originality and "drive" were present. This first CD is, unfortunately, no longer available and is considered to be a collector's item by the "incrowd".

More....

In de jaren erna blijft de band zich verder bekwamen en groeit door tot een graag geziene gast in pubs, op festivals en feesten. Er vinden wel enkele personeelswisselingen plaats, overigens niet voor het laatst, maar daarover later meer. Zo verlaat Freek de band, evenals de accordeoniste. Daarvoor in de plaats echter komt een vioolspeelster die zowel met haar spel als met haar verschijning menig fan weet te betoveren....Jammer voor die fans, haar man staat ook op hetzelfde podium, als gitarist en backing vocalist. Er volgt een tweede CD, en hierop is duidelijk te horen hoezeer de band gegroeid is.Overigens, voor de kenners: Op deze tweede CD zijn verschillende muzikale bijdragen te horen van Guy Roelofs op Irish bouzouki.

Geschiedenisles

Inmiddels is de bezetting gegroeid en is de accordeon weer teruggekeerd. Het is mede door de inbreng van het nieuwe groepslid (hij speelde jarenlang bij de in countrykringen zeer bekende en gewaardeerde band "Keep It Country"), dat men zich niet langer op zuiver Iers werk richt, maar ook zijsprongetjes waagt naar de op Ierse leest geschoeide countrysongs. Het aantal optredens blijft nog steeds groeien, en wordt eigenlijk alleen nog maar beperkt door het feit dat iedereen ook nog een baan heeft. Ook The Jolly Beggars profiteren mee van de hausse die is ontstaan door "Riverdance" en vergelijkbare shows. De band behoort inmiddels zonder twijfel tot één van de meest bekende uitvoerders van Ierse muziek in de Lage Landen. In 2003 verschijnt hun derde en tot op heden ook hun laatste CD "When history was made". Hierop worden als het ware stukjes geschiedenis uitgebeeld in muziek, en we mogen het dan ook beschouwen als een muzikale bloemlezing. Een muzikale reis vanuit Ierland naar Amerika en Canada, alwaar de Ierse muziek zich vermengde met verschillende muziekstijlen. Na het verschijnen van deze, voorlopig, laatste CD vinden er wederom personeelswisselingen plaats en in het voorjaar van 2003 begint er een nieuwe episode in het lange bestaan van de band....

Drie, vier, drie ...of toch vier ?

Een aantal personeelswisselingen loopt nogal door elkaar heen deze periode, dus sla ik de details over, maar het resultaat is uiteindelijk een drie-mansformatie die tot op heden nog steeds de basis vormt. Zanger Dirk weet zich nu muzikaal gesteund door Freek Smits (ja,dezelfde van eerder in dit verhaal,alleen iets ouder geworden) en Hans Kortekaas. Freek speelt naast gitaar ook nog een aardig partijtje op de mandoline en banjo,Hans is gevraagd vanwege zijn bodhrán-spel, maar vult waar nodig ook aan met slaggitaar.Ook accordeonspeler Leo heeft van 2004 tot voorjaar 2006 nog deel uitgemaakt van de band. Inmiddels heeft men in Wouter van der Schoor een waardevolle aanvulling en vierde man gevonden. Met Wouter en zijn bijdragen op o.a. bouzouki, mandoline en de speciaal voor hem in Ierland gebouwde banjola (?) worden geheel nieuwe (ierse) muzikale paden betreden. Inmiddels zijn de opnames voor de vierde CD in volle gang en is de verwachting dat er medio 2007 weer een nieuw hoofdstuk kan worden toegevoegd aan het lange bestaan van de band.

And then there were five....

Najaar 2008, een ierse sessie ergens in Nederland..... Zoals wel vaker is Wouter ook aanwezig en daar komt hij in kontakt met een ons tot dan nog onbekende violiste, die moeiteloos de ene na de andere jig of reel uit haar viool tovert. 1+1=2..of liever gezegd 1+4=5, want niet lang daarna wordt de violiste, Annelotte Vonk, het vijfde Jolly Beggars lid. Voor de band een mogelijke aanzet om meer tunes in het repertoire op te nemen, voor Annelotte DE gelegenheid om naast de tunes ook ander iers repertoire te leren spelen. Hoewel de samenwerking op dit moment (eind november 2008) nog maar pril is, zijn de eerste optredens in de nieuwe bezetting reeds achter de rug en zijn de voortekenen veelbelovend......... wordt vervolgd.

 

 

 

En toen waren er nog 3.... of 7.... of....

2010, een turbulent jaar qua verandering voor The Jolly Beggars.Annelot en Hans verlaten de band, Wouter krijgt het steeds drukker met werken, Dirk, Freek en Dirk sr. blijven over…. Het wordt erg rustig op het podium, hoewel…….. Met z’n tweeen kunnen Dirk en Freek de tent ook behoorlijk op z’n kop zetten. Maar toch, iets meer “vulling” op het podium is wel fijn. En daar zijn de Lowland Paddies, een jonge, “keigoeie” Ierse band, ook uit Bergen op Zoom. Enthousiaste jongelui, die graag de nodige muzikale ondersteuning en invulling willen geven. Van nu af aan, altijd een verrassing wat u op het podium ziet, maar altijd een avond waar de vonken vanaf vliegen!

 

Admin
Webmail